Open Bioeconomy Week x Trifami 3D

Maapallon kestävyysvajeen haasteet koskettavat meitä kaikkia. Ne ovat niin monimutkaisia, ettei kukaan voi ratkoa niitä yksin. Haasteiden selättämiseen tarvitaan yhteisiä arvoja, samanhenkisiä toimijoita ja poikkitieteellistä yhteistyötä eri tieteenalojen ja toimialojen kesken. Hämeen ammattikorkeakoulun järjestämä Open Bioeconomy Week toi yhteen biotalouden ja digitalisaation – tieteenalat, jotka eivät välttämättä keskustele keskenään, mutta voivat tuoda toisilleen lisäarvoa – kestävyysvajetta unohtamatta. 

Kevätauringon alla trifamilaiset ovat valmistelleet Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa yhteistyössä kansainvälistä Open Bioeconomy Week-virtuaalitapahtumaa, jossa hämeenlinnalaisyritykset, huippuasiantuntijat ja oppilaitokset kohtasivat toisensa toukokuun lopulla. Open Bioeconomy Week (OBW) -tapahtuma järjestettiin 25-27.5. ja Trifami 3D otti vetovastuun tapahtuman Business day-osiosta. ”Tiekartta kiertotalouteen” teemalla kulkenut Business day-tapahtumaosio järjestettiin Hämeenlinnan Raatihuoneella ja verkossa osana Open Bioeconomy Week -tapahtumaa. 

Tapahtumakokonaisuus toi yhteen biotalouden ja digitalisaation uusimmat tutkimus ja kehitysinnovaatiot sekä yritystoiminnan, toinen toistaan mielenkiintoisempia puhujia ja asiantuntijoita. Tänä vuonna OBW järjestettiin jo toista kertaa. Sen tarkoituksena on vakiinnuttaa paikkansa Hämeenlinnassa vuosittain keväisin järjestettävänä kansainvälisenä tieteellisenä konferenssina sekä yritystapahtumana, joka kasvaa vuosi vuodelta viikon mittaiseksi tapahtumakokonaisuudeksi. Tänä vuonna tapahtuman kolmepäiväinen rakenne suunniteltiin niin, että ensimmäinen päivä keskittyi uusien tutkimus, kehitys ja innovaatioiden esittelyyn, toinen päivä keskittyi biotalouden digitalisaation sekä kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksien kehittämiseen ja kolmas päivä edusti tapahtuman läpileikkaavaa teemaa, eli verkostoitumista. Yksi tilaisuuden tavoitteista oli tuoda eri alojen edustajat, niin tutkijat, yrittäjät kuin rahoittajat ja julkishallinnon edustajat, saman pöydän ääreen. 

Vasemmalla Timo Sollo, oikealla Esko Aho

Keskiviikkona 26.5. Trifami 3D:n isännöimässä Business day-tapahtumaosiossa käsiteltiin uusia tutkimusinnovaatiota ja trendejä, sekä tarkasteltiin kiertotalouden tulevaisuudennäkymiä digitaalisuuden näkökulmasta. Tapahtuma tarjosi paljon mielenkiintoisia puheenvuoroja erilaisilta tutkijoilta ja asiantuntijoilta, päättäjiltä ja liike-elämän edustajilta ympäri maailmaa. Päivän teeman ympärillä pienet yrittäjät kohtasivat suuret toimijat.

Tiesitkö, että 40 % ihmisen kuluttamisesta aiheutuu asumisesta? Käsiteltävät aiheet ja teemat olivat monipuolisia alkutuotannosta liikuntaan ja asumiseen: maaseutu ja ravinto, biohiili, liikunta ja matkailu sekä vaikuttavuus asumisessa. Erityisen mielenkiintoista oli kuulla, mitä kaikkea kiertotaloudella on näihin teemoihin tarjota. Päivän aikana kuultiin puheenvuoroja mm. biohiilestä ja saatiin siitä myös konkretiaa Hämeenlinnan torilla esitetyn biohiilinäytöksen myötä. Näytöksen kanssa samaan aikaan toteutettiin yhteisvastuukeräys yhteistyössä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanssa. Päivän asiaosuuden päätti Esko Ahon puheenvuoro, jossa entinen pääministeri avasi ajatuksiaan siitä, miten digitaaliset ratkaisut ja biotalous toimivat kasvun lähteenä.  Lisäksi puheenvuoroja tarjosi mm. Huawein Globaali kybeturvallisuusjohtaja Mika Lauhde ja monet muut asiantuntijat Hämeenlinnasta ja maailmalta. Myös rakenteilla oleva Kanta-Hämeen kiertotaloustiekartta esiteltiin tapahtumassa. 

”Olen erittäin innoissani tilaisuudesta. On hienoa, että olemme saaneet näin kovan joukon erilaisia asiantuntijoita paikalle. Tällaiset tilaisuudet ovat erittäin tärkeitä kiertotalouden edistäjiä niin täällä meillä Hämeessä kuin maailmallakin. Erityisesti yritysten yhteistyö korkeakoulujen ja tiedeyhteisön kanssa on kullankallista – on upeaa, että yritykset voivat jakaa omia kokemuksiaan ja pääsevät itse ammentamaan korkeakoulujen huippuosaamisesta”, Timo Sollo Trifami 3D:sta toteaa. 

Tapahtuma sujui kokonaisuudessaan paremmin kuin odotimme. Siitä saamme kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitamme, sponsoreita ja ihmisiä tapahtuman takana – lämmin kiitos. Kiitos myös kaikille katsojille ja osallistujille! 

OBW Business Day Tiekartta kiertotalouteen-striimattiin livelähetyksenä, kiitos Showtekniikka Torvinen. Lähetys on katsottavissa myös jälkikäteen osoitteessa:  https://www.youtube.com/watch?v=XRYdgljNx2E  

Open Bioeconomy Week on osa HAMKin koordinoimaa LUO Net GOES International -hanketta. Hankkeen päätavoitteena on nostaa suomalaisen biotalous- ja digitaalisen osaamisen profiilia kansainvälisesti, tuoda Kanta-Hämeen entistä selvemmin bio- ja kiertotalouden soveltavan tutkimuksen kärkimaakunnaksi, lisätä suomalaisen biotalousosaamisen vientimahdollisuuksia, verkottaa asiantuntijat keskenään ja kansainvälisesti, sekä lisätä opiskelijoiden kiinnostusta alaa kohtaan.