Oikea aika toimia on juuri nyt

Aika on se, joka käyttää todellista valtaa myös suhteessa maapalloomme. Emme tarkkaan tiedä, paljonko meillä on aikaa jäljellä tai paljonko meillä on aikaa voitettavana. Sen sijaan tiedämme, että meillä ei ole aikaa hukattavana. Aika, joka meillä on, vaatii priorisointia oikeisiin asioihin. Niitä ajoissa tekemällä voimme pelastaa jotakin meille ainutkertaista; kokonaisen elämän, niin yksilöiden, kuin planeetan ja sen kantokyvyn näkökulmasta.

Ajankulun ajatteleminen on pelottavaa, mutta myös toivorikasta. Jos ei nyt, niin milloin sitten? Meidän kaikkien perustehtävä ja elämän merkitys kietoutuu siihen, miten turvata huomista yhdessä. Oikea aika toimia on juuri nyt.

Maapallon kantokyky ja samalla tulevien sukupolvien arki elinkykyisellä planeetalla on asia, johon meistä jokainen voi vaikuttaa. Sitran tulevaisuus sanastossa maapallon ekologinen kantokyky, määritellään kulutuksen, tuotannon, jätteiden ja muun ihmisen toiminnan luonnolle aiheuttaman rasituksen ylärajaksi. Kun tuo raja ylittyy, on seurauksena ympäristötuhoja, jotka vaikuttavat elinkeinoihimme sekä jokapäiväiseen hyvinvointiimme. Jokainen meistä haluaa nähdä aamuauringon nousevan. Jokainen meistä haluaa hengittää itseensä raikasta ilmaa. Jokainen meistä haluaa syödä ravitsevaa ja herkullista ruokaa. Haluamme nähdä maailman turvallisena. Haluamme nähdä tulevaisuuden. Samoin myös Trifami, joka haluaa olla osa rakentamisen kulttuurin muutosta tulevaisuutta kestävään suuntaan.

Kuva: Josefiina / Trifami 3D

Meillä on jatkuvasti taipumus elää tulevaisuus painotteisesti, vaikka heräämmekin joka aamu tähän nimenomaiseen päivään. Elämä on annettu meille ajatuksina, kokemuksina ja tekoina. Meillä onkin mahdollisuus ajatella oikeaan suuntaan ja vaikuttaa tekojen kautta, saadaksemme elää elämäämme kokemuksina myös tulevaisuudessa. Tulevaisuutta ei voida vain odotella, se on luotava itse. Se on innostava ja toivoa täynnä oleva ajatus. Tämä mahdollistaa maapallon hyvinvoinnin ja kiertotalouden edistämisen niin yksilön kuin organisaatioidenkin näkökulmasta. Ydinkysymykset ovat seuraavat:

Mihin on tarpeellista antaa aikaa juuri nyt ja kuinka olla osana luomassa tulevaisuutta? Mikä kuuluu juuri meille?

Ajan kanssa olemme aina matkustajan paikalla, mutta suunnan voimme päättää itse. Aikataluttaminen liittyy siihen, miten hallitusti tuota matkaa teemme ja samalla pääsemme tarkastelemaan sitä, liikummeko oikeaan suuntaan. Yksi tapa lähestyä asiaa organisaatioissa ja esimerkiksi kunnissa on laatia kiertotalousstrategia. Sen lyhyt, keskipitkä ja pitkä suunnitelma, on yhteinen asiamme. Se antaa meille konkreettisina tekoina sen, miten tuotanto ja kulutus saadaan mahdutettua maapallon kantokyvyn rajoihin.

Kiertotaloustrategiaan liittyen saamme yhden ydinkysymyksen lisää: Kuinka pitää materiaalit käytössä mahdollisimman pitkään?

Tämä on jo kenelle tahansa meistä mahdollista tehdä konkreettisiksi teoiksi. Mitä se tarkoittaa käytännössä niissä ympäristöissä, joissa itse voin vaikuttaa? Selkeimmillään se on kertakäyttökulutuksen sammuttamista ja miettimistä, kuinka tavaroita ja raaka-aineita jaetaan, korjataan, vuokrataan, lainataan ja kierrätetään. Vaikuttamalla näihin suojelemme elämää ja kaikkia huomisiamme. Teemme toivon todeksi. Tähän pystymme juuri nyt antamalla näille ydinkysymyksille aikaa – siihen painotamme täysin myös Trifamissa.