Kiertotalousvaikuttajat kokoontuivat virtuaalisesti: mitä jäi käteen WCEF:stä?

Trifamissa seurattiin innolla Sitran, YK:n ympäristöohjelman, Euroopan komission ja World Business Council for Sustainable Developmentin järjestämää kiertotalouden globaalia jättifoorumia WCEF:tä, joka järjestettiin etäyhteyksin 29.9.-30.9.2020 Tapahtumaan osallistui lähes 6000 ihmistä 140:sta maasta. 

World Circular Economy Forum eli tuttavallisemmin WCEF, on alkujaan suomalaislähtöinen tapahtuma, joka pyrkii edistämään kiertotaloutta ja parhaita käytäntöjä tuomalla kiertotalousosaajat ja -vaikuttajat ympäri maailmaa yhteen. Varsin inspiroiva kokonaisuus takana ja sivutapahtumat onneksi jatkuvat vielä jouluun saakka! Siirtymä kiertotalouteen ei ole nopea eikä kivuton, mutta se on välttämätön, innostava ja lopulta kaikkia hyödyttävä. 

Tilaisuuden ydinviesti oli, että kiertotaloustoimijoilta kaivataan yhteistyötä, rohkeutta ja välittämistä. Tilaisuuden pääpuhujiin kuuluivat mm. Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans, YK:n ympäristöohjelman johtaja Inger Andersen ja kiertotalouspioneeri Ellen MacArthur. Puheista kaikui, että siirtymä hiilineutraaliin kiertotalouteen on kiireellinen mylläävän ”triplakriisin” – ilmastonmuutoksen, biodiversiteettikadon ja saastumisen – ratkaisemiseksi. Avaimet tähän ratkaisuun ovat tuotanto- ja kulutustapojen muutoksessa. Kertakäyttökulttuurin on loputtava: ei ole järkevää tai kestävää ottaa luonnosta materiaaleja ja pyörittää niitä talouden rattaissa hetki ennen poisheittoa. Käytetyt materiaalit tulisi jatkossa käyttää yhä uudelleen. YK:n arvioiden mukaan luonnonvarojen vuotuinen kulutus jopa tuplaantuu vuoteen 2060 mennessä, ellei tuotanto- ja kulutusmalleihin saada muutosta. 

”Kiertotalous menee globaalien haasteiden juurisyihin. Optimistisinta on, että kiertotaloudesta tulee osa ratkaisua, ei osa ongelmaa. Se auttaa rakentamaan maailmasta resilienttiä ja regeneratiivista”, muistutti esimerkiksi Ellen MacArthur puheenvuorossaan. Myös Frans Timmermans alleviivasi globaalien haateiden ratkaisua. Biodiversiteetti- ja ilmastokriisiä ei voi ratkaista ilman siirtymää kiertotalouteen: ”Tässä ei ole kyse vain planeetan, vaan koko ihmiskunnan pelastamisesta. Ei ole varaa odottaa, lineaarisen talouden on loputtava nyt”, hän sanoi. Kiertotaloudella on mahdollisuus ratkaista globaalien haasteiden juurisyitä ja valjastaa talous työkaluksi. 

Kaksipäiväisen tilaisuuden aikana puhuttiin paljon kiertotalouden nykytilasta ja näkymästä eteenpäin. Mikä oli ilahduttavaa, oli World Business Council for Sustainable Developmentin johtaja Peter Bakkerin ja muiden puhujien esille nostama näkemys siitä, että koronapandemia ei suinkaan ole hidastanut siirtymää kiertotalouteen, vaan on jopa vauhdittanut sitä. Koronan myötä yritykset ovat ottaneet kiertotalouden entistä vahvemmin toimintansa ytimeen. Tilaisuudessa keskusteltiin myös mm. uusiomateriaalien kilpailukyvystä ja siitä, että miten niistä saataisiin tehtyä entistä kilpailukykyisiä suhteessa neitseellisiin materiaaleihin. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan etu on jo nyt kallistumassa kestävämmille materiaaleille ja tuotteille. Kilpailun ei tarvitsekaan olla reilua, vaan politiikan ja taloudellisen ohjauksen tulisi tukea siirtymää kiertotalouteen. Samalla julkisella sektorilla on lanseerattu kiertotalousstrategioita ja tehty lupauksia hiilineutraaliudesta lähivuosikymmenten aikana ja kriittinen ja tiedostava kuluttaminen ja vastuullinen sijoittaminen on lisääntynyt. Markkinatrendien muutoksella on iso merkitys: jos kertakäyttökulutusta ei enää arvosteta, muutosta tapahtuu. 

Samaan aikaan yksi kiertotalouden keskeisimmistä haasteista on, että kierrätysprosessit vaativat runsaasti energiaa ja uusiutuvan energian saatavuutta täytyy siksi lisätä. Monissa maissa lainsäädäntö ja pinttyneet toimintatavat ja talousmallit saattavat lisäksi aiheuttaa haasteita kiertotalouden koko potentiaalin hyödyntämiselle. 

Tilaisuuden yhteydessä julkaistiin myös Sitran laatima päivitetty lista kiertotalouden kiinnostavimmista yrityksistä, bisnesratkaisuista ja toimijoista. Kannattaa vilkaista ja tutustua innostaviin ratkaisuihin! Joukossa on myös rutkasti suomalaisyrityksiä, ehkäpä jonakin vuonna myös Trifami! 

https://www.sitra.fi/en/projects/inspiring-solutions/#what-is-it-about