Trifamilaiset esittäytyy osa 6 – Kyberturvallisuuden ammattilainen, Mika Lauhde

etkö vielä tunne mikaa?

Mika Lauhde on vaatimattomasti kuvailtuna kyberturvallisuuden ja yksityisyyden asiantuntija. Mikalla on yli 30 vuoden kokemus kyberturvallisuudesta ja tietosuojasta. Hän on johtanut maailman suurimpien teleyritysten tietoturvatoimintoja sekä työskennellyt ympäri maailmaa erilaisissa avaintehtävissä.

Liiketoiminnan turvallisuudesta ja jatkuvuudesta vastaavana johtajana Mika vastasi Nokia Telecommunicationsilla (nyk. Nokia Networks) globaaleista kyberturvallisuustoimista. Hän huolehti mm. kyberiin liittyvistä hallitussuhteista, Nokian kriisinhallinnasta sekä matkapuhelimiin ja muihin tuotantotoimintoihin liittyvästä turvallisuudesta maailmanlaajuisesti. Huaweilla Mika puolestaan toimi kyberturvallisuudesta ja tietosuojasta vastaavana globaalina johtajana. Toimenkuvaan kuului neuvoa yhtiön ylintä johtoa politiikassa, lainsäädännössä, määräyksissä, teknologioissa sekä laajoissa kyberturvatrendeissä. Lisäksi hän johti valtioiden ja muiden sidosryhmien suhteita maailmanlaajuisesti. 

Eikä tässä vielä kaikki! Mika on ollut myös SSH Communications Securityn hallintosuhteista ja liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja ja keksi tuolloin mm. SHH-protokollan. Lisäksi hän on ehtinyt olemaan 11 vuotta Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston jäsenenä. Iso-Britannian hallituksen kriittisen infrastruktuurin suojeluryhmässä CPNI:ssä hän on ollut myös vaikuttamassa vuosina 2005-2009. 

Tällä hetkellä Mika on vanhempi tutkija Maastrichtin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan tietosuoja- ja kyberturvallisuuskeskuksessa ja stipendiaatti Yhdistyneen kuningaskunnan tekniikan ja teknologian instituutissa (FIET). 

miten saimme mikan mukaan trifamiin?

“Se, että haluan olla mukana Trifamin toiminnassa on monen asian summa. Ihmiset, tahtotila sekä tapa ja tyyli ajaa oikeita asioita eteenpäin saa minut vakuuttuneeksi, että tässä kannattaa olla mukana. Yhteisen hyvän puolesta työskentely on minulle tärkeä asia. Olisi ollut vaikeaa sanoa ei tällaiseen tarjoukseen.” 

On upeaa, että tiimissämme on raudanluja kyberturvallisuuden ja kansainvälisten suhteiden ammattilainen! Mika ei pienestä hätkähdä ja häneltä löytyy kansainvälistä kokemusta ja näkemystä enemmän kuin monelta meiltä yhteensä. Kiitos, että olet mukana tarinassamme, Mika!